Spar i hjemmet

admin      -

Spar i hjemmet

Det er så mange måter man kan hjelpe klimaet på, og det er derfor vi har kalt nettstedet vårt for Plant-tre.no. Dette er naturligvis et symbolsk valg og vi skal naturligvis ikke bare skrive om å plante tre, men også andre ting som har med miljøet å gjøre.

dusjing

I denne artikkelen skal det dreie seg litt om energi og hvordan man kan påvirke miljøet ved å spare på energibruken. Norge har i dag kommet nokså langt med sin grønne tankegang, selv om miljøforkjemperne kanskje ikke er like enige. Man må allikevel kunne erkjenne at ting har blitt bedre, og så lenge det går fremover er det positivt. Vi skal skrive litt om hva man kan gjøre som privatperson for å spare energi i hjemmet og dermed påvirke verdens energiforbruk. Du vil kanskje tenke at det du gjør bare er en dråpe i havet, og det er på mange måter riktig, men allikevel en feil måte å tenke på. Tenker alle sånn vil verden gå bakover, g det blir akkurat som med et Stortingsvalg. Hvis alle sitter hjemme og tenker at deres stemme ikke betyr noe så vil man ikke komme noen vei.

Les mer om fakta omkring energi her.

Hva er det i en norsk husholdning som trekker mest energi? Jo, det er oppvarming av boligen og oppvarming av vann. Her er det enkle grep som kan gjøres og bare det å installere en varmepumpe i en bolig kan føre til store innsparinger hvert år som en følge av et redusert energiforbruk. Det finnes naturligvis mange andre måter å gjøre det på og bytting av gamle vinduer og dører, samt isolasjon av boligen vil være effektivt.

Når det gjelder bruk av varmtvann er det hele veldig enkelt: bruk kortere tid i dusjen! Mange av oss har slike tropiske dusjer og hvis du gjør et lite forsøk med å sette en 10-litersbøtte med vann under dusjen vil du bli svært overrasket over hvor kjapt det går å fylle den opp. Da kan du tenke deg hvor mye vann som går hvis du dusjer i 15 minutter! En varmtvannstank med vann varer ikke lenge og det koster ganske mye å varme den opp.

Hør her: Hvis husholdningen består av 6 personer som gjennomsnittlig dusjer 3 ganger pr. uke hver i 15 minutter, så vil dette medføre en kostnad på rundt regnet 7800 kroner pr. år – og det er med tre dusjer hver. I mange husholdninger dusjes det daglig og da blir kostnadene betydelig større, så her er det både et økonomisk og et miljømessig aspekt man skal tenke på. Dusjes det 4 ganger bikker vi 10.000 kroner i året!