Ren energi

Vi er som kjent veldig opptatt av miljøet og hva er vel da mer interessant enn å se på verdens strømproduksjon?

Vi i Norge har et enormt forbruk av strøm, men samtidig er vi så heldig at vi kan produsere mengder med elektrisitet, samtidig som denne strømmen er grønn! Grønn energi er veldig bra og når i tillegg denne grønne energien har strømpriser som er forholdsvis rimelig må vi nesten få lov til å poengtere at vi er priviligerte.

Grønn, billig strøm er altså et gode som man skal lete lenge etter rundt omkring i verden for å finne, men vi har massevis av det her i Norge. Hva er årsaken til det da? Jo et forholdsvis vått klima og høy fjell som vi kan lede vannet ned i turbinene fra – slikt blir det energi av, og vi er utrolig dyktige på det er i Norge.

I store deler av verden, og spesielt i de fattige økonomiene, går det mye på skitten energi som for eksempel kullkraft, og dette er noe man må sikte etter å få ned. Når land som Kina og India, med sine milliarder av mennesker, har større og større behov for energi er det naturlig at det bygges kullkraftverk i disse landene. Dette er naturligvis uheldig for klimaet vårt, og spesielt ettersom vi i fjor for første gang opplevde at veksten i CO2 utslipp ikke økte. Veldig positivt, for all del, men med voksende økonomier i store og fattige land frykter man naturligvis at behovet for skitten energi vil stige.

Norge kan naturligvis ikke fore verden med ren energi, noe vi ikke har kapasitet til, men det må foregå en utvikling på verdensbasis hvor ren og fornybar energi må være målet. Klarer man en slik omstilling, en omstilling til grønn tenkning, har verden kommet langt. Så gjenstår det bare å se om vi får til dette eller om planeten vår allerede har bikket utfor stupet.