Grønn firmabil

Kanskje en litt tittel på en sak om en side som i all hovedsak handler om hage og grøntområder, men vi tenkte kanskje det kunne være på sin plass å komme med en liten miljøoppfordring til de dere som har firmabil.

Visste du at det kan være veldig gunstig, rent skattemessig, å velge en elbil som firmabil? Du får mye mer for pengene og i det samme slår du et skikkelig slag for miljøet!

Faktum er følgende: hvis du for eksempel går for en Tesla Model S så vil dette gi omtrent samme skattebelastning som om du hadde valgt en velutstyrt VW Golf – selv om elbilen er dobbelt så dyr! Det sier ganske mye om hvor gunstig dette er.

Mange ville derfor spart betydelige beløp, eventuelt fått en mye flottere bil med lik skattebelastning hvis man hadde valgt å gått for en elektrisk bil fremfor en bil som går på fossilt brennstoff som firmabil.

I en sak i Hegnar.no kunne følgende stå å lese:

– Når firmabilskatten for en elbil beregnes, tas det utgangspunkt i halvparten av bilens listepris som ny. Det gjør det svært lønnsomt å velge elbil for dem som selv har mulighet til å påvirke hva slags firmabil de skal ha.

Den nevnte Golfen og en Tesla med topp spesifikasjons gir derfor tilnærmet lik skattebelastning, selv om Teslaen altså er mye dyrere.

Hvis man velger en elektrisk bil som har omtrent samme listepris som en bensin-/dieselbil vil derfor belastningen rent skattemessig derfor bli halvparten!

Vi hadde gjerne også sett at myndighetene kunne lokket bedriftene til å kjøre grønnere ved å tilby rimeligere billån som et incentiv til å velge mer miljøvennlig når det skal kjøpes inn nye firmabiler. Det er viktig at man fra sentralt hold gir bedrifter og folk flest en grunn til å velge grønt, og den grunnen må i all hovedsak være økonomisk betinget. Penger betyr mye for folk og hvis man får en god økonomisk grunn til å gå for en elbil fremfor en fossilt drevet bil er det nok ingen tvil om at mange hadde gått for det første alternativet.